Bruggen in Duisburg, Duitsland succesvol gerepareerd

Germany

Vier bruggen op de snelweg A 42 bij het knooppunt Duisburg-Nord moesten worden hersteld. Algemene bevoorradingsproblemen tijdens de pandemie van het coronavirus en een korte bouwperiode maakten de herstelwerkzaamheden tot een echte uitdaging. Producten van MC-Bauchemie boden de oplossing.

De A 42 is een van de belangrijkste snelwegverbindingen in het Duitse Ruhrgebied. Met een totale lengte van 45 km loopt hij van Kamp-Lintfort, via Duisburg, Oberhausen, Essen en Gelsenkirchen naar Dortmund - en verbindt talrijke grote steden met elkaar. Aangezien de A 42 langs belangrijke industriële en commerciële gebieden loopt, is hij erg belangrijk voor het vrachtvervoer. Pendelaars profiteren ook van de goede verbindingen van de snelweg en kunnen snel reizen tussen de steden in het Ruhrgebied.

 

Uitdagingen door grote verkeersvolumes en de pandemie

Door de gestage stroom vracht- en woon-werkverkeer van de afgelopen jaren vertoonde de ondergrond van de snelweg geleidelijk tekenen van verslechtering. Herstelwerkzaamheden waren bijvoorbeeld nodig aan de bruggen in Duisburg-Neumühl, bij de aansluiting Duisburg-Nord op de A 59. In totaal moest een oppervlakte van 20.000m² waterdicht worden gemaakt. Dit was een echte uitdaging, aangezien er slechts een korte bouwperiode was uitgetrokken om het verkeer op dit belangrijke deel van de snelweg niet te lang te verstoren. De coronavirus pandemie bemoeilijkte ook de start van het bouwproject, omdat er grote tekorten waren aan bouwmaterialen.

 

Zicht op de bouwplaats bij het knooppunt Duisburg-Nord.
Zicht op de bouwplaats bij het knooppunt Duisburg-Nord.
© MC-Bauchemie 2025


Waterdicht maken en betonreparaties met MC-producten

De aannemer besloot reactieve harsen en betonreparatieproducten van MC-Bauchemie te gebruiken. Eerst werd de ondergrond voorbereid in overeenstemming met de bruggerelateerde standaardspecificaties van de Duitse ZTV-ING (Aanvullende Technische Contractvoorwaarden en Richtlijnen voor Civieltechnische Constructies). Vervolgens werd het betonoppervlak voorbehandeld met het reactieve hars MBC-VT 116 , gecertificeerd volgens TL-BEL-EP, waarbij de schraaplaag nat in nat werd aangebracht. Vervolgens werd de volledige schraaplaag ingestrooid met kwartszand. Nadat deze laag volledig was uitgehard, werd een polymeerbitumenlaag aangebracht om het asfalt op te nemen als slijtlaag en afwerking van het wegdek. Na het slopen van de randkappen moesten ook de onderkanten van de uitkragingen van alle vier de constructies uitgebreid worden hersteld. Nafufill KMH werd voornamelijk gebruikt als hechtlaag en corrosie-inhibitor, waarbij Nafufill KM 250 werd toegepast als PCC II mortel. Kleinere gebieden werden behandeld met Nafufill KM 180 en Nafufill KMH.

 

Na in 2021 te zijn begonnen, werd het bouwproject bij het knooppunt Duisburg-Nord na een relatief korte tijd eind 2023 met succes voltooid - tot grote vreugde van de talrijke pendelaars op de route.

abs 123 abs 123 abs 123 abs 123 abs 123 abs 123 abs 123
-